6, 9 vai 12 kuukautta?

Nuoren miehen ensimmäinen filosofinen kysymys saapuu lukion tai ammattikoulun jälkeen. 6, 9 vai 12? Mikään vaihtoehdoista ei kuulosta mahtavalta vaan ennakkoasenteiden ja huhupuheiden johdattelemina monet toivovat numeroa 6, vaikka oikeat valmiudet saattavat olla enemmän kuin 12. Kyse on tietenkin asepalveluksen suorittamisesta.

Armeijan harmaisiin astuessa kukaan ei tiedä varmuudella mikäli palvelusajaksi ”nakitetaan” 180, 270 tai 362 päivää. Pessimisti ei pety ja ehkä tämän takia moni astuu palvelukseen ajatellen että juuri hänelle langetetaan rankin tuomio. Mutta asenteen ei tarvitse olla aina niin negatiivinen. Nimittäin palvelusaikana oppii kirjan joukon yleishyödyllisiä tietoja ja taitoja.

Miksi 6? Syynä voisi olla elämäntilanne, jossa sotilas on jo hakeutunut työelämään tai perustanut perheen. Sama logiikka pätee myös huippu-urheilijoihin jotka antaisivat kansainvälisille kilpakumppaneille turhaa etumatkaa asepalveluksen myötä. Toisaalta puolustusvoimat ovat joustavia ja kannustavia mikäli syyt ovat päteviä. Asiasta pystyy aina keskustelemaan.

Miksi 9? Alokas ajan jälkeen mikäli sinulta löytyy motivaatiota, mutta suunnitelmissa on jo opinnot tai työelämä, 9 kuukauden palvelusaika tekee kompromissin. Esimerkiksi sotilaspoliisin arvon tavoittelu kehittää alokas ajan jälkeisiä taitoja entistä paremmaksi mutta samalla sinun ei tarvitse sitoutua vuodeksi.

Miksi 12? Rehellisesti sanottuna vuoden asepalvelus on kunnioitettava suoritus. Pitkäjänteinen asenne ja tahto tehdä asioita oikein kantavat hedelmää niin asepalveluksessa kuin palveluksen jälkeisessä siviili elämässä.

Valinta on sinun.

About