Asepalveluksen VMTL eli ”vemppa”

Vapautus marssi-, taistelu- ja liikuntakoulutuksesta eli VMTL on Suomen puolustusvoimien käyttämä yleinen termi varusmiehen palveluhelpotukselle. Sekä lääkäri että sairaanhoitaja voivat myöntää kyseisen lausunnon, mutta sairaanhoitajan valtuudet eivät ylitä yli neljän vuorokauden vapautusta.

VMTL anomiseen tarvitsee tietenkin virallisen lausunnon joka estää säännön hyväksikäytön. Toisaalta mikäli oire, este tai vaiva estää esimerkiksi ampumaradalle lähtemisen, sotilas voidaan käskeä mukaan hoitamaan muita tehtäviä joista suoriutuminen onnistuu sotilaan esteestä huolimatta. Esimerkiksi leirien aikana VMTL-sotilaat osallistuivat hakkaamalla polttopuita tai pitämällä yllä kamiinatulta. ”Vempat” osallistuvat tietysti luokkaopetukseen ja teoriapohjaisiin tehtäviin.

Ihmisluonteen myötä VMTL väärinkäyttöjä ilmenee vuodesta toiseen. Mikäli sotilas teeskentelee oireita tai ylimitoittaa oman esteen, voidaan siitä rangaista esimerkiksi ylimääräisillä viikonloppu päivystyksillä. Tietenkin sairastuminen ei yleensä ilmoita saapumisestaan ja onnettomuuksia sattuu ja tapahtuu niille jotka jaksavat hengittää. Mutta rehellisyys maan perii.

VMTL lisäksi puolustusvoimien termeistä löytyy myös mm. VUP eli vapautus ulkopalveluksesta pätee kuume potilaisiin tai sotilaisiin jotka eivät esimerkiksi kykene osallistumaan ulkoleirille allergioiden takia. VP eli vapautus palvelusta tapahtuu tilanteissa joissa sotilas on siirretty varuskuntasairaalaan syystä tai toisesta. KP tarkoittaa kelpaa palvelukseen. Aiheeton eli AIH viittaa tilanteeseen jossa sotilaan epäillään välttelevän palvelusvelvollisuutta.

Vemppana oleminen ei näytä tovereiden silmissä reilulta sillä jonkun toisen on otettava vempan tehtävät omille niskoille. Ole siis mies äläkä housu!

About