Asepalvelus ja ammattiurheilu

Ammattilaisurheilun elämää ei pysty koskaan kuvailemaan sanoilla ”joustava, ajantäytteinen ja helppo”. Sama pätee myös ammattilaisurheilijoiden asepalvelukseen. Vaikka median lööpeissä arvostellaan urheilijoiden saamaa erikoiskohtelua asepalveluksen aikana, yksittäiset tapaukset eivät saisi määritellä koko totuutta.

Aikaan Hämeen Rykmentin urheilukoulu toimi nuorten huippu-urheilijoiden asepalveluspaikka jossa Suomen maavoimien joukkoyksikkö (URHK) antaa varusmiehille huippulaadukkaan koulutuksen tiedustelun alalla. Esimerkiksi Jari Litmanen, Mika Häkkinen, Teemu Selänne, Matti Nykänen sekä monet muut suomalaiset huippu-urheilijat ovat suorittaneet asepalveluksen Lahden urheilukoulussa.

Urheilukoulun palvelusaika on 347 vuorokautta, mutta miehistökouluun valitaan 20-30 urheilijaa kenen palvelusaika on 167 vuorokautta. Kyseiseen koulutukseen valitaan huippu-urheilijat jotka asuvat (urheilevat) ulkomailla, ovat tehneet Suomessa esiammattilaissopimuksen tai ovat Olympiakomitean tukiurheilijoita. Osa urheilijoista pääsee automaattisesti johtaja- ja kouluttajakoulutukseen jonka avulla alokas omaksuu asepalveluksen johtajuuden yhtenä elementtinä urheilu urallaan.

Urheilukoulun avulla lupaavat suomalaiset urheilijat eivät joudu keskeyttämään harjoittelua kriittisessä iässä. Näin ollen puolustusvoimat suunnittelevat asianmukaisen koulutuksen jonka avulla urheilijoiden panos mahdollisessa kriisissä saadaan maksimoitua. Samalla puolustusvoimat tarjoavat erinomaiset puitteet niin fyysiseen kuin henkiseen harjoitteluun. Urheilijoilla on käytössä yli 1000 tuntia harjoitteluaikaa ja urheilukomennusvuorokausia on urheilijan tasosta sekä palvelusajasta riippuen enintään 95 kappaletta.

Ensisilmäyksellä urheilukoulun suomat vapaudet saavat palvelusajan näyttämään helpolta. Pidetään kuitenkin mielessä että huippu-urheilijan arjessa ennen (ja jälkeen) asepalvelusta ei lasketa jäljellä olevia ”aamuja”.

About