C-palveluskelpoisuus

Kutsuntojen aikana valitettavan moni nuori suomalainen pojankloppi miettii armeijan välttämisestä tai vähintään osittaisesta vapautuksesta ”esteeseen” vedoten. Suomen puolustusvoimat määrittelevät jokaiselle henkilölle tietyn palvelukelpoisuuden joka enemmän tai vähemmän määrää myös alokkaan asepalvelus kokemuksen.

Erään mittarin mukaan palveluskelpoinen tarkoittaa sitä että sotilas pystyy selviämään taistelutilanteessa vähintään kaksi viikkoa josta 4 päivää on yhtämittaista.

C-luokan palveluskelpoisuus tarkoittaa siis sitä että asevelvollinen henkilö ei kykene suoriutumaan asepalveluksen aikana olevista tehtävistä. Fyysisesti sairas tai psyykkisesti epätasapainoinen henkilö vapautetaan siis rauhanajan palveluksesta. Monissa tapauksissa myös päihdeaineiden käyttö tuo C-luokan palveluskelpoisuuden.

Palveluskelpoisuuden arviointi esittää erittäin yksinkertaisen kysymyksen: kenelle voi antaa rynnäkkökiväärin? Samalla sotatilanteessa oman joukon selviytyminen ja tehtävien suorittamien vaatii tiukkaa ryhmäkuria ja joukkuepelaamista. Mikäli sotilas ei kykene kriittisellä hetkellä suoriutumaan tehtävästään, sekä operaatio että muut sotilaat joutuvat vaaratilanteeseen.

Tee siis itselle palvelus ja tee lääkärintarkastus huolellisesti. Anna lääkärin sekä kutsuntalautakunnan vetää oikeat johtopäätökset tuloksista. C-luokan paperit eivät nimittäin tarkoita automaattisesti absoluuttista vapautusta kesän hulinoihin sillä siviilipalveluksen puolella löytyy erinomaisia tehtäviä asepalveluksen sijaan.

Tee valintasi oikein!

About