Harjoittelu armeijassa ja siviilissä

Liikunnan harrastaminen säännöllisesti kohottaa kuntoa, ja varsin passiivisen arkielämän vastapainona sillä voi myös tehokkaasti ehkäistä ylipainoa sekä aineenvaihdunnallisia ja sydänperäisiä sairauksia. Liikunnan tuomat monenlaiset hyödyt riippuvat myös harrastettavasta liikuntamuodosta. Siviilissä liikuntamuodon voi valita vapaasti mieleisekseen. Kestävyysliikunta parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa ja lisää hapenottokykyä, jolloin kestävyyskunto kasvaa. Voimaharjoittelulla taas kasvatetaan lihasmassaa ja -voimaa, mikä auttaa ylläpitämään ja parantamaan yleistä toimintakykyä. Kumpaakin liikuntamuotoa tulisi harrastaa säännöllisesti. Varusmiespalveluksessa toteutetun fyysisen ja liikunnallisen koulutuksen päämääränä on liikuntaharrastuksen pysyvä edistäminen, jotta palveluksen käyneet jatkaisivat myös reservissä fyysisen kuntonsa ylläpitämistä. Tästä on hyötyä myös pitemmällä tähtäimellä, sillä hyvän fyysisen kunnon saavuttaminen näkyy selkeästi omassa terveydessä, työkyvyssä ja sitä kautta koko elämänlaadussa.

Kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelu siviilissä

Kestävyyttä voidaan siviilielämässä kehittää erilaisilla pitkäkestoisilla harjoitustavoilla esimerkiksi kävely-, juoksu-, uinti- ja pyörälenkeillä tai talvikaudella hiihtämällä. Lihaskuntoa taas saadaan kohotettua monipuolisella kuntosaliharjoittelulla, kamppailulajeilla sekä erilaisilla kuntojumpilla ja kuntorataharjoituksilla. Myös lihasten hallintaa, ketteryyttä ja nopeutta kehittäviä harjoituksia on hyvä tehdä säännöllisesti esimerkiksi palloilulajien, mailapelien ja yleisurheilun kautta. Monipuolinen urheilu sujuu parhaiten, kun muistaa oikeanlaiset varusteet ja treenivaatteet. Tämä sääntö pätee, olitpa sitten useita kertoja viikossa harjoitteleva aktiiviurheilija tai aloitteleva kuntoilija, joka haluaa lisätä liikunnan osaksi elämäänsä. Samdodds.com on yksi Pohjoismaiden suosituimpia urheiluvaatteiden nettikauppoja tyylikkäillä ja taatusti laadukkailla treenivaatteillaan. Urheiluvaatteiden onkin kestettävä monenlaisia sääolosuhteita, hankausta ja kosteutta, minkä lisäksi niiden on oltava käyttäjälleen miellyttäviä ja materiaaleiltaan hengittäviä.

Harjoittelu varusmiespalveluksessa

Puolustusvoimia kutsutaan Suomen suurimmaksi kuntokouluksi. Palveluksen aikana tapahtuvalla määrätietoisella harjoittelulla pyritäänkin kehittämään varusmiesten fyysistä toimintakykyä eli kestävyyttä, voimaa ja nopeutta. Puolustusvoimien tilastoista käy ilmi, että varsinkin alokkaiden kestävyyskunto on heikentynyt viime vuosikymmeninä. Puolustusvoimien sotilaalliseen koulutukseen onkin sisällytetty monipuolista liikuntaharjoittelua ja peruskoulutuskauden ohjelma painottuu erityisesti kestävyysharjoitteluun. Jokaiselle varusmiehelle tulevat varmasti tutuiksi päivittäiset juoksulenkit ja talviaikaan tehtävät hiihtolenkit, jotka antavat perustan armeijan kestävyysharjoituksille. Joka varuskunnasta löytyy myös kuntosali, jossa voidaan tehdä lihaskuntoharjoituksia. Tämän lisäksi varusmiehiä kannustetaan vapaa-ajallaankin osallistumaan monenlaiseen liikuntatoimintaan. Varusmiestoimikuntien liikuntakerhot järjestävät joukko-osastoissa tapahtumia ja kursseja, joilla pyritään aktivoimaan varusmiehiä erilaisten liikuntamuotojen pariin aina joukkuelajeista yksilölajeihin. Varusmiesten kunto paraneekin selkeästi palveluksen aikana, erityisesti peruskoulutuskaudella.

About