Kranaatinheitinmies – Tulta kiville!

Tykkimiehien riveihin kuuluu myös kranaatinheitinmiehet joiden tehtävänä on varmistaa tulituki hyökkäykseen lähteville joukoille. Käytännössä kranaatinheitinmiehet opettelevat käyttämään erilaisia kranaatinheittimiä jonka jälkeen hiotaan itse kaluston ripeää kokousta ja liikuttamista paikasta a paikkaan b.

Tykistö jaetaan kahteen pääryhmään: Kevyet kranaatinheittimet ja raskaat kranaatinheittimet. Raskaan tykistön rooleja ovat esimerkiksi suuntaaja, apusuuntaaja, ammusmies, lataaja ja panostaja. Ryhmästä löytyy myös esimerkiksi viestimiehiä, mittausmiehiä, jalusta- ja vaijerimiehiä ja tietenkin komento ja huoltojoukkueet.
Suomen puolustusjoukot käyttävät seuraavia kranaatinheittimiä: 120 Krh 92, 120 Krh 92 76, 120 Krh 85 92, 120 Krh 38 77 ja 120 Krh 3842 77.

Ammuksina käytetään mm. sirpalekranaatteja, jotka räjähtävät iskusta tai vaihtoehtoisesti myös ilmassa luoden eniten tuhoa kymmenien metrien säteellä. Savuammuksia käytetään enemmän omien joukkojen suojaamiseen tai vihollisen näkökentän heikentämiseen. Valaisuammuksia käytetään nimensä mukaisesti valaisemaan pimeitä alueita mahdollisesti etenemistä tai vihollisen paljastamista varten. Viimeisenä löytyy kuorma-ammus joka sisältää suuremman kranaatin lisäksi pienempiä räjähteitä laajentaen tuho aluetta merkittävästi.

Kranaatinheitinmiesten välisen yhteistyön ja henkilökemian on oltava saumaton. Nimittäin yhden laukauksen aikaansaamiseksi tarvitaan monien sotilaiden henkilökohtainen työpanos joita koordinoi joukkueen johtaja. Itse kranaatin ampuminen on tehtävistä viimeinen sillä raskaan kaluston saaminen vaikeaan maastoon vaatii myös raivaustöitä ja huolellista suunnittelua.

Pääset siis tekemään työtä, jolla on väliä ja ympäristössä, missä pääsee toteuttamaan teoriaa käytännön kautta.

About