Lääkintämies armeijan harmaissa

Monen mielestä laskuvarjojääkärit ja taistelusukeltajat ovat Suomen puolustusvoimien kovimmat joukot. Toki heidän koulutusaikansa on sekä fyysisesti että henkisesti haastava, mutta tositilanteen saapuessa sekä laskuvarjojääkärit että sukeltajat jäävät yhden kovemman joukon taakse.

Lääkintämiehen tehtävänä Suomen puolustusvoimissa on vastata tietyn ryhmän lääkintähuollosta ja toimia lääkärin apuna. Ensi silmäyksellä nämä roolit eivät vaikuta normaalia haastavammalta. Mutta kun otamme huomioon sen että lääkintämiehen tekee kaikkensa haavoittuneiden auttamiseksi ja poiskuljettamiseksi asettamalla itsensä tulilinjalle toisen sotilaan takia, monen ääni kellossa muuttuu.

Suomen armeijassa lääkintämiehet käyvät läpi kenttälääkintäkurssin ja he ovat arvoltaan sotamiehiä tai korpraaleja. Palvelusaika on kaikilla 9 kuukautta, mutta luonnollisesti myös lääkintämiehet voivat hakeutua aliupseerikoulutukseen. Sota-aikana lääkintämiehet liikkuvat joukkojen mukana ja lääkintämiehien määrä riippuu joukkueen koosta ja operaation suuruudesta. Esimerkiksi suuremmat taistelut vaativat myös enemmän lääkintämiehiä sillä tappioita tulee keskiarvollisesti enemmän.

Kuten jo aiemmin mainittu, lääkintämiesten vastuulla on pelastaa tovereiden terveys ja henki. Tästä johtuen itsensä likoon laittaminen tulilinjalla mahdollisesti tuntemattoman henkilön takia vaatii myös henkistä kanttia. Myös johtamistaidoista hyötyy sillä esimerkiksi logistiikan hoitaminen kuuluu myös lääkintäkomppanian vastuu alueisiin.

Lääkintämiehen rooli sopii vallan mainiosti niille, jotka haluavat mahdollisesti hyötyä asepalvelus kokemuksesta opintojen ja työllisyyden suhteen. Esimerkiksi lääkintämiehen arvo voi edesauttaa sotilasta lääketieteellisissä opinnoissa. Tasokkaita lääkärinluentoja ja käytännön harjoitteilla yliopiston lääketieteellinen linja on entistä lähempänä.

About